Stem "JA",
Stem voor samenwerkingsakkoord: goed voor handel, ontwikkeling rechtstaat en stabiliteit ...
  • Previous
  • 1
  • Next

voor een beter Nederland en een beter Oekraïne!

prominente nederlanders: feiten & meningen


Hoe kijkt Rusland naar het associatieverdrag?
Hoe kijkt Rusland naar het associatieverdrag?
Blinibioscoop 21-02-2016
Blinibioscoop 21-02-2016
Blinibioscoop 19-04-2015
Blinibioscoop 19-04-2015

Blinibioscoop 21-09-2014
Blinibioscoop 21-09-2014
Stem voor Oekraieners
Stem voor Oekraieners
Ansichtkaarten voor Nederland
Ansichtkaarten voor Nederland
Hide Main content block

Feiten en fabels

Fabel - Werknemers uit Oekraïne komen hier naartoe

FEIT - Van vrij verkeer van werknemers is geen sprake. Het opheffen van de visumplicht voor kort verblijf betekent niet dat mensen uit Oekraïne zich zomaar hier mogen vestigen. Oekraïners krijgen een inreisstempel in hun paspoort dat recht geeft op maximaal negentig dagen verblijf in de Europese Unie. Als die periode is verstreken, moeten ze gewoon terug naar Oekraïne.

Fabel - Met het verdrag steunen we een corrupt regime

FEIT - Goede relaties met onze buren zijn belangrijk, ook als er iets op hen af te dingen valt. Er is genoeg in Oekraïne dat beter moet, hoewel er in de twee jaar sinds de pro-Russische regering is verdwenen, vooruitgang is geboekt. Het samenwerkingsverdrag geeft daarbij een extra zet: er worden niet alleen afspraken gemaakt over vrede, veiligheid en handel, maar ook over democratie, het tegengaan van corruptie en het eerbiedigen van de mensenrechten. Om die reden is de internationale corruptiewaakhond ook vóór het samenwerkingsverdrag.

Fabel - Dit verdrag is een stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne

FEIT - Samenwerkingsverdragen sluit de Europese Unie met heel veel landen zoals ook Chili en Zuid-Afrika. Dit verdrag heeft dan ook helemaal niets te maken met toetreding tot de EU. De regering is vóór samenwerking met Oekraïne maar tégen een EU-lidmaatschap.

Fabel - Een ‘ja’ gaat Nederland veel geld kosten

FEIT - Het samenwerkingsverdrag bevat geen extra steunmaatregelen van Nederland aan Oekraïne. Geen cent. Wel kan Oekraïne gebruik gaan maken van bestaande programma´s vanuit het Internationaal Monetair Fonds en Europese fondsen zoals het Europees nabuurschapsbeleid. Dat geld wordt ingezet om hervormingen in Oekraïne die voortkomen uit het samenwerkingsverdrag, te ondersteunen.  Het verdrag kan Nederland juist geld opleveren. Nederlandse werknemers en bedrijven hebben baat bij meer vrije handel en samenwerking.

Oktober 2016
M D W D V Z Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Agenda

Zij steunen het verdrag. Jij ook?

D66-leider ALEXANDER PECHTOLD: "We willen een stabiel land dat bijdraagt aan een veilige regio waar we handel mee kunnen drijven en waar onze Europese waarden een kans krijgen om wortel te schieten."      

Minister van Buitenlandse Zaken BERT KOENDERS: “Ik gun Oekraïne een betere toekomst, met een goed functionerende rechtstaat. Dit brengt stabiliteit aan onze grenzen. Een vrij en stabiel Oekraïne aan de grens van de EU is ook in het belang van Nederland.” .

Nederland heeft er belang bij dat dit land aan onze Europese buitengrenzen welvarender, rechtvaardiger en stabieler wordt. Het Samenwerkingsakkoord is een vreedzame manier om Oekraïne te ondersteunen op het pad van welvaart, mensenrechten en democratie. Het akkoord heeft tot doel mensenrechten beter te beschermen en democratie en rechtsstaat te versterken; het verplicht Oekraïne tot het stellen en handhaven van duidelijke en eerlijke regels.

De ChristenUnie is tegenstander van toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Het associatieverdrag gaat hier niet over en dus stemde de ChristenUnie eerder vóór het sluiten van het verdrag.

Door samen te werken draagt Europa bij aan de politieke stabiliteit en rechtsorde in Oekraïne en kunnen bedrijven over en weer gemakkelijker zaken doen. Dat is een gedeeld belang, ook voor Nederland.